Descriere
Sistem cu 6 trepte de filtrare a apei Fitaqua ARO-6-P bazat pe osmoza inversa, cu o pre-filtrare in 3 trepte, un post-filtru de carbon si un cartus de remineralizare
Prefiltrarea contine filtre cu cartus din bumbac sau polipropilena si un filtru cu cartus din carbune (granular sau bloc)
Membrana elimina 95% din impuritatile prezente in apa, furnizand o apa pura cristalina.
Dupa filtrare apa curge printr-un cartus cu pat de mineralizare, care satureaza apa cu ioni si saruri minerale
Setul contine: armatura sanitara, rezervor (vas), si set de conectori, pompa AP-PMP-0050 SET.
Trepte de filtrare: 6
Temperatura admisa pentru apa de alimentare: 2 x 38 C
Tipuri de cartuse: AC-PP-10, AC-YRN-10, AC-GAC-10, AC-CTO-10, AC-SC-10, AC-IL-GAC, AC-IL-MIN
Presiune apa de alimentare: 2,8 x 6,0 bar
Salinitate maxima admisa =2000 ppm (mg/l)
Inlocuire cartuse: Prefiltru la fiecare 3-6 luni, GAC la fiecare 6 luni, Membrana la fiecare 2-5 ani, Postfiltru la fiecare 6 luni
Dimensiuni: BxDxH =38x14,5x48 cm
Debitul maxim de apa in toate tipurile de RO depinde de tipul membranei:
- pentru membrana 50 GPD este de 180 litri/zi
- pentru membrana 75 GPD este de 270 litri/zi
- pentru membrana 100 GPD este de 360litri/zi
- pentru membrana 150 GPD este de 560 litri/zi
* date valabile in urmatoarele conditii: duritate 85 mg/l; TDS 2000 ppm; Chlor 0,1 ppm; SDI 5; pH 3-11; Fe 0,01 mg/l; Mn 0,05 mg/l; Turbiditate 1 NTU.
Osmoza este un fenomen fizic rezultat din tendinta de egalizare a concentratiilor a 2 solutii de concentratii diferite, separate de o membrana semipermeabila (perete separator semipermeabil). Egalizarea concentratiilor se face prin trecerea moleculelor de apa din solutia de concentratie mai mica in solutia de concentratie mai mare prin membrana semipermeabila.
Osmoza inversa este un procedeu de producere a apei pure, o alternativa la distilare, pentru obtinerea unui grad foarte inalt de puritate a apei.
Avantajul osmozei inverse este cantitatea aproape neglijabila de energie consumata, in comparatie cu distilarea. In trecut osmoza inversa era considerata un procedeu de purificare scump, de inalta tehnicitate; in prezent, datorita dezvoltarii tehnicilor mecanico-chimice, a devenit un procedeu de eliminare a impuritatilor la indemana tuturor.
Daca asupra membranei semipermeabile (osmotice) se aplica o presiune ce depaseste o anumita valoare (prag de presiune osmotica), trecerea moleculelor de apa se face in sens invers de cum se produce natural la osmoza. Astfel, se obtine o solutie din ce in ce mai slab concentrata, ajungandu-se la obtinerea de molecule de apa fara nici o alta impuritate fizico-chimica in preajma, practic apa pura. Membrana osmotica se considera semipermeabila deoarece microorificiile pe care le are sunt cu un diametru foarte mic (aprox. 0,0001 microni).
Ca urmare, prin osmoza inversa se blocheaza trecerea tuturor impuritatilor cu dimensiuni mai mari decit microorificiile membranei osmotice, deci obtinem performante superioare oricarui alt procedeu de filtrare clasica.
Prin osmoza inversa se filtreaza: Elemente chimice nedorite (Fier, Sodiu, Potasiu, Mercur, Zinc, Calciu, Magneziu, Siliciu, Clor, etc.), compusi chimici organici si anorganici (hidrocarburi, ierbicide, pesticide, cloruri, sulfati, nitriti, azotati, etc.) si impuritati biologice de tipul virusurilor, bacteriilor si chisturilor.